True Blue - Reisverslag uit Saint Kilda, Australië van Sterrin Smalbrugge - WaarBenJij.nu True Blue - Reisverslag uit Saint Kilda, Australië van Sterrin Smalbrugge - WaarBenJij.nu

True Blue

Blijf op de hoogte en volg Sterrin

29 Juni 2013 | Australië, Saint Kilda

G'day everyone,
Dit is het laatste verslag wat ik vanuit Australie zal schrijven voordat ik terug kom. Bijna een jaar ben ik van huis geweest en er is veel gebeurd. Ik ging op pad met veel vragen, hopend dat ik antwoorden zou vinden. Veel van mijn vragen zijn beantwoord, maar bovenal heb ik veel dingen geleerd die ik nooit had verwacht. Ik ben altijd behoorlijk verlegen en onzeker geweest, maar door deze reis heb ik geleerd meer vertrouwen te hebben in mezelf en meer van mensen te houden. Mensen hebben mijn reis gemaakt tot wat het is en ik ben enorm dankbaar voor iedereen die ik heb ontmoet. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en van iedereen heb ik iets mogen leren wat ik zonder deze reis nooit geleerd zou hebben.
Een van mijn belangrijkste vragen was uitzoeken of Australie echt zo mooi is als in mijn dromen. Het antwoord op die vraag is simpel; Australie is mooier, rijker en adembenemender dan ik ooit had kunnen dromen. Niet alleen op de gebieden waar ik me op focuste (wildlife en de natuur) maar ook de cultuur en vooral de mensen zijn zo geweldig.
True Blue is een term die ik moeilijk kan uitleggen. Als je een True Blue Aussie bent, ben je een eerlijk persoon met karakter. True Blue staat voor typisch Australisch, een positief iets wat je over je hebt. Mijn vraag was of er zoiets bestaat als True Blue. Ik vind het geweldig om te mogen schrijven dat er zoiets bestaat. Ik heb zo veel True Blue Aussies mogen ontmoeten en het was fantastisch. Van buschauffeurs die je uitnodigen voor een BBQ en later om in het bed van hun dochter te slapen tot mensen die uit zichzelf met liefde hun kennis over het land met je delen tot mensen die je voor weken voor niks in je huis laten slapen en heerlijk voor je koken. Echt ongelooflijk hoe mensen die je niet eens kent zo goed voor een ander zorgen zonder er iets voor terug te vragen.

Graag wil ik een paar dingen op een rij zetten die ik heb geleerd. Niet per se op het gebied van mensen maar eigenlijk op elk gebied:

-warm weer is absoluut niet beter dan koud weer
-tim tams zijn per definitie de lekkerste koekjes ter wereld
-als je denkt dat het in nederland veel regent bedenk je dan maar snel
-beklim niet in je eentje een berg als je het erg vindt om met 180 muggenbulten in 4 uur terug te komen, waardoor je een week lang niet kan slapen en om het uur azijn op je wonden moet deppen
-beklim niet in je eentje een berg als je het erg vindt om van top tot teen onder de gigantische spinnen terug te komen
-de sterrenhemel kan letterlijk adembenemend zijn
-slaap eens in een auto onder alleen een handdoek terwijl het vriest buiten, dan waardeer je je bed veel meer
-als je alleen noodles en toast te eten hebt voor een paar weken lang waardeer je een echte maaltijd veel meer
-slangen zijn verslavend
-sommige spinnen hebben een grootte waar ik niet mee kan leven
-als je een berg in Nieuw Zeeland beklimt verwacht dan het onverwachtte want voor je het weet onploft er een vulkaan voor je ogen
-g'day mate wordt niet in 1 verband gebruikt, echt niet
-verwacht overal kangoeroes, dood en levend
-raisin toast is verlavend
-ik heb te veel bananen gezien om er nog van te kunnen genieten
-pas op voor dingoes op de weg
-pas op voor koeien op de weg
-pas op voor adelaars, gieren en valken op de weg
-pas op voor kangoeroes en waliebies op de weg
-pas op voor wilde paarden op de weg
-pas op voor wilde varkens op de weg
-pas op voor leguanen op de weg
-pas op voor slangen op de weg
-pas op voor krokodillen vrijwel overal in noord australie
-Duitsers zijn overal. overal.
-Sterrin is een moeilijke naam voor iedereen
-australian football is NIET hetzelfde als rugby
-"put a shrimp on the barbie" is absoluut niet Australisch, we noemen het prawns
-vertrouw nooit een Australier omdat ze je vrijwel altijd in de maling nemen
-vegimite is niet te eten, op geen enkele manier
-er is niet 1 australisch accent, er zijn heel veel accenten
-sommige australiers zijn niet te verstaan
-surfen is een van de mooiste sporten ter wereld
-er is een rots die minstens net zo indrukwekkend is als uluru
-bushtucker is goed binnen te houden
-als aussies zeggen dat je zonnebrand op moet doen, doe het dan
-er is een groot misverstand over Aboriginals
-buiten op de grond slapen terwijl het vriest is geen goed idee
-no worries zijn de woorden die ik het meest gehoord heb dit jaar

In dit jaar heb ik bijna heel Australie afgereisd. Ik heb veel geleerd over het land en heb mogen ervaren hoe het is om hier te leven. Terug gaan naar Nederland voelt heel dubbel voor mij. In Nederland wonen mijn familie en vrienden die zo veel voor mij betekenen. Daarom is Nederland mijn thuis. Maar Australie heeft mijn hart veroverd en het voelt alsof er aan twee kanten aan mij getrokken wordt. Als ik in de outback ben, alleen in de echte natuur dan voel ik me zo gelukkig. Wildlife en natuur betekenen zo veel voor mij en Australie heeft het allemaal. Bijna 7 jaar geleden heb ik besloten mij in te zetten voor wildlife conservation. Ik geloof dat dat mijn levensdoel is en ik vind het fijn zo'n duidelijk doel te hebben. Waar deze passie vanaf mijn geboorte al in mijn hart lag hebben mijn vader en Steve dit gevoed. Een jaar in Australie is daarom echt te kort voor mij. Ik zou hier graag voor een langere tijd willen wonen.

So this is not goodbye for me, but rather a 'see ya later'

Ik wil iedereen graag bedanken voor al jullie steun en interesse. Bedankt voor het lezen van mijn blogs en voor het reageren. Ik kan niet wachten om jullie allemaal weer te zien, jullie zijn fantastisch.

Heel veel liefs en tot snel,
Nesa

• 29 Juni 2013 - 09:34

Dorine:

Wow Sterrin, dit verslag spreekt boekdelen. Hele goede reis naar Nederland en hoop je snel te ontmoeten.

• 29 Juni 2013 - 11:24

Papa :

Hey Sterrin!
    Wat een geweldige ervaringen heb je op gedaan! Prachtig verslag... Ik ben trots op je meid!
    See you soon!!
    X Papa

• 29 Juni 2013 - 11:26

Papa:

HVJ, Nesa!!! X Papa

• 29 Juni 2013 - 14:05

Hester:

Bijna ben je terug! :)
    En ik kom definitely een keer met je mee naar Australië!
    goeie vlucht schatje, doe voorzichtig, en tot dinsdag!

liefs Hes

• 22 Juli 2013 - 11:59

Clarinus:

Hoi,
    Prachtig verslag. Je hebt het ongelofelijk mooi gehad. Je hebt veel ervaringen opgedaan en veel geleerd. Ik hoop dat je geen verdrietige ervaringen hebt gehad waar je niet over kunt schrijven.
    Ik begrijp dat je nu "thuis" bent. Wellicht ben je je aan het voorbereiden op Wageningen. Als je nog tijd hebt zou ik graag wat foto's van je willen zien. Vooral m.b.t. Nieuw Zeeland. Mail je mij als je denkt dat je tijd hebt? Dan kom ik een keer bij je langs of jij bij ons.
    Tot horens,

Clarinus Nauta.

• 30 September 2014 - 15:51

Evelien:

Kwam op jou blog door een "like" op mijn zoon zijn FB (Mike Vaes)
    Ongelofelijk herkenbaar ! Mike heeft veel herkanbare dingen meegemaakt!
    Super leuk !
    haha